Det ringer på dörren och någon uppger sig för att vara från Röda Korset. Ärendet kan variera, men att man vill sälja något eller samla in något är vanligast. Därför är vi så noga med att vara tydligt utmärkta som rödakorsare och presentera oss med kretstillhörighet och kontaktpersoner.
Röda Korset är en dörröppnare och många, inte minst äldre, har svårt att tro att någon skulle utge sig för att vara från Röda Korset utan att vara det. Men tyvärr händer det och vi måste ha en beredskap, för att svara på frågor och kunna redogöra för vad som är på gång eller inte.
Det är också viktigt att vi ber lokal media hjälpa till och varna allmänheten, när vi upptäcker att falska rödakorsare är i farten. Det är också ett bra tillfälle att berätta vad som gäller och hur man kan agera om man blir misstänksam.
Hur känner man igen en äkta rödakorsare?
Det finns ett antal kännetecken på en äkta rödakorsare:
- En tydligt ändamålsmärkt rödakorsbössa med numrerad plomb.
- Uppgifter om vilken krets (lokalförening) som genomför aktiviteten och telefonnummer till dem. De som ringer telefonnumret, får klara besked om vad som gäller för aktiviteten.
- Insamlingstillstånd
- Personkort för frivilliga (beställs i Föreningsbutiken - via Åtta.45)
- Namnetiketter utfärdat av insamlingsledaren (beställs i Föreningsbutiken - via Åtta.45)
Bösstölder
Se till att alltid kedja fast bössan, oavsett var den står någonstans. Se till att varje bössa är märkt med kretsnamn och telefonnummer, då är det enklare att härleda dem, om den hittas.
Se till att alltid ha insamlingsbössorna inlåsta för att minska risken för inbrott. Förvara bössplomberna tillsammans med bössorna.
Röda Korset polisanmäler alltid stulna insamlingsbössor.
Uppdaterad .