Det är alltid viktigt att vi syns runt om i landet med insamlingsaktiviteter i samband med katastrofer. Det ger människor en möjlighet att ge och delta i insamlingen och vi påminner om att Röda Korset är världens största katastroforganisation, som redan finns på plats.
Katastrofen är ett faktum eller det finns varningssignaler om en hotande katastrof. Det drabbade landets rödakorsförening vädjar om stöd för sina insatser i en appell, som är en vädjan om hjälp, där insatserna beskrivs. Appellen kan innehålla insatser i det akuta läget, återuppbyggnad och beredskap (förebyggande). Det kommer appeller för stora katastrofer, som är välkända genom media och så kallade ”tysta” katastrofer, som inte är så medialt uppmärksammade för att de pågår under lång tid eller är mer begränsade i omfattning.
När Svenska Röda Korset beslutar att stödja en katastrofappell, tar vi också ställning till om vi ska utlysa en akutinsamling, med egen redovisningskod, eller använda pengar som redovisas till insamlingen Kris och katastrof. I både fallen ansöker vi också om pengar från Sida.
Vad innebär en akut insamling?
En akutinsamling är precis just det – akut. Det kan vara en plötslig naturkatastrof som syns i media eller något som pågår i det tysta och når en kritisk punkt – till exempel svältkatastrofen i Afrika under 2017. När en akutinsamling startar lägger Röda Korset i en högre växel i insamlingsarbetet. Nytt insamlings- och informationsmaterial tas fram för att väcka uppmärksamhet och kännedom om katastrofen. Alla andra pågående insamlingar fortsätter som vanligt, så glöm inte bort dem, men det är den akuta insamlingen som står i rampljuset.
Akutinsamlingar kan inte ta pengar från andra insamlingar. Det är viktigt för vårt förtroende hos allmänheten att insamlade pengar går till det givarna gett till. Akutinsamlingen får eget material som bössbanderoller, affischer, annonser med mera så att insamlingens syfte blir tydligt. Syns katastrofen i media blir människor ofta mer villiga att hjälpa till. Samarbeta gärna med skolor, föreningar och lokala företag för att ta tillvara det engagemang som ofta uppstår vid akuta situationer – fler är villiga att ge pengar, kanske också gå med och engagera sig i Röda Korset.
Akutinsamling med särskild insamlingskod
När Svenska Röda Korset beslutar att stödja en katastrofappell, tar vi också ställning till om vi ska utlysa en akutinsamling, med egen redovisningskod, eller använda pengar som redovisas till Katastrofhjälpen. I både fallen ansöker vi också om pengar från Sida.
Vid större katastrofer utlyser vi en akutinsamling med ett insamlingsmål, för att stödja appellen. Det betyder att insamlingen har en egen redovisningskod och pengarna bara kan användas till insatser för människor som drabbats av just den katastrofen. Hur omfattande insamlingen blir beror på katastrofens storlek, behoven och möjlighet att få medialt stöd. Vid akutinsamlingar är det viktigt att vara ute så snabbt som möjligt och redovisa direkt efter aktiviteten.
Insamlingsmaterial: Vi tar fram särskilda bössbanderoller, affischer och annonspluggar.
Information till kretsen: Nyhet på Rednet och mejl till kretsens e-postmottagare. Akutinsamlingar har en egen sida på Rednet där fortlöpande information publiceras.
Känner du dig osäker på vad som gäller för insamlingar vid en katastrof:
- Har det kommit en appell?
- Stödjer Svenska Röda Korset appellen?
- Blir det akutinsamling?
- Kan vi samla in till de drabbade och redovisa via Kris och katastrof?
Kontakta Infoservice och fråga!
Beredskap för akuta insamlingar
Det är viktigt att kretsen har en beredskap för insamlingar vid katastrofer. Det gäller att snabbt kunna starta en insamling och sprida insamlingen när katastrofen uppmärksammas i medierna, för att få bra resultat och motsvara förväntningarna i samhället.
- Inlogg till Föreningsbutiken och vana att redigera och beställa material som publiceras där
- Inlogg till och hantering av egna digitala och sociala kanaler som Facebook och lokal webbsida
- Eventuellt bössor, bössbanderoller och plomber för de som fortfarande använder denna insamlingskanal.
- Rutiner för att ta emot det som skänks och allmänhetens eventuella engagemang
- Rutiner för att mejla företag och andra lokala kontakter med en vädjan om donationer
- Hålla er uppdaterade via mejl, Rednet och Facebook-grupper