Alla sändningar av Röda rummet är öppna för alla.
Under den utsatta tiden för sändningen så ser du sändningen live här. Om du inte kan se live så kan du se sändningarna i efterhand på den här sidan.
Mer information om innehåll samt medverkande kommer någon vecka innan sändning.
Kommande Röda rummet-sändningar
Tidigare Röda rummet-sändningar
Röda rummet 15 februari 2022
Programledare: Johanna Uhlin, Kommunikationsstrateg Bisittare: Madeleine Stjernström, Kommunikatör
Medverkande: Caroline af Kleen, Avdelningschef Ekonomi och stöd, Anna Garvander, Enhetschef, Skydd och efterforskning, Nationella avdelningen, Madeleine Stjernström, Projektledare/Kommunikatör, Kommunikationsenheten, Anna Hägg-Sjöquist, Ordförande, Margareta Jonsson, Verksamhetsutvecklare, Förening, Åsa Vennberg, Pedagogisk rådgivare, Utbildning.
Programmets innehåll: I sändningen kommer vi bland annat att få en tillbakablick på 2021, få reda på vad som händer framåt 2022, få information om en varumärkessatsning, få mer information om Strategisk inriktning 2024 och få information om vårt arbete i Filippinerna.
Röda rummet 16 november 2021
Programledare: Johanna Uhlin, Kommunikationsstrateg Bisittare: Madeleine Stjernström, Kommunikatör
Medverkande: Johanna Saunders, Tematisk Rådgivare, Enhet Hälsofrämjande och social trygghet, Anna Rehnvall, Tematisk rådgivare, Enhet Socialt hållbara städer, Helena Forslund, Handläggare, Afrika, Internationella avdelningen, Frida Ågren, Projektledare, GS Stab, Anna Hägg-Sjöquist, Ordförande.
Programmets innehåll: I sändningen kommer vi bland annat att få veta mer om satsningen på Röda Korsets Hus, få information om en krisinsats, höra en intervju med vår nya internationella chef och få information om vårt arbete i östra och södra Afrika.
Röda rummet 14 september 2021
Programledare: Johanna Uhlin, Kommunikationsstrateg Bisittare: Madeleine Stjernström, Kommunikatör
Medverkande: Anna Hägg-Sjöquist, Ordförande, Sofia Calltorp, Avdelningschef Internationell verksamhet, Anna Garvander, Enhetschef, Skydd och efterforskning, Alexandra Segenstedt, Tematisk rådgivare, Skydd och efterforskning Martin Ärnlöv, generalsekreterare.
Programmets innehåll: I sändningen kommer vi bland annat att få höra en intervju med vår ordförande om första tiden i nya rollen och vad som är på gång under hösten, få information om aktuella humanitära katastrofer och få en uppdatering om hur det går med våra vaccinationsinsatser.
Röda rummet 8 juni 2021
Programledare: Johanna Uhlin, Kommunikationsstrateg Bisittare: Madeleine Stjernström, Kommunikatör
Medverkande: Margareta Wahlström, Tidigare ordförande, Anna Hägg-Sjöquist, Ordförande, Emma Knaggård Wendt, Styrelsen, Martina Bozic, Verksamhetsutvecklare Kretsinsamling & Second Hand, Johann Knigge, Avdelningschef Nationell verksamhet, Sofia Calltorp, Avdelningschef Internationell verksamhet, Martin Ärnlöv, generalsekreterare.
Programmets innehåll: Sändningen handlar till stor del om Riksstämman, vad som beslutades och intervju med vår nya ordförande Anna Hägg-Sjöquist, men vi kommer även att få ta del av kretsverksamhet från Malmö, Kristianstad och Helsingborg.
Röda rummet 22 april 2021
Programledare: Anna-Karin Modén, Enhetschef Kommunikation Bisittare: Elsa Glemme, Administratör GS-stab
Medverkande: Martin Ärnlöv, generalsekreterare, Margareta Wahlström, ordförande, Olle Castell, enhetschef, Asien, Oceanien och Amerika, Johanna Lönn, sjuksköterska, ICRC, Cecilia von Koch, migrationsrådgivare, Skydd och efterforskning, Jacob Ingelgren, enhetschef, Förening och Kapacitet
Programmets innehåll: Vi får, bland annat, en bild av läget i Bangladesh, veta mer om den nya migrationslagstiftningen och höra om vårt viktiga arbete med vaccineringen mot Covid-19.
Röda rummet 23 februari 2021
Programledare: Johanna Uhlin, kommunikationsstrateg Bisittare: Elsa Glemme, kommunikatör
Medverkande: Martin Ärnlöv, generalsekreterare, Margareta Wahlström, ordförande, Frida Ågren, projektledare Riksstämman, Sini Teng, Verksamhetsutvecklare, Hälsofrämjande och social trygghet, Alexandra Segenstedt, Tematisk rådgivare, Skydd och efterforskning, Carina Andersson, Enhetschef, Mellanöstern, Nordafrika, Europa
Programmets innehåll: Vi gör en kort tillbakablick på året som gått och går igenom de mål vi har framåt. Vi pratar om våra kretsstämmor, Riksstämman samt vårt arbete med att hjälpa till med vaccinationer. Alexandra Segenstedt ger en överblick över Röda Korsets arbete med människor på flykt. Tio år av krig i Syrien - vi får höra mer om vad vi gör på plats.
Röda rummet 10 november 2020
Programledare: Johanna Uhlin, kommunikationsstrateg Bisittare: Elsa Glemme, kommunikatör
Medverkande: Martin Ärnlöv, generalsekreterare, Sofia Calltorp, avdelningschef Internationell verksamhet, Lena Tynnemark, enhetschef Hälsofrämjande och social trygghet, Margareta Wahlström, ordförande.
Programmets innehåll: I programmet denna gång får vi bland annat en rapport från klimatmötet 21 oktober och får se en filmad intervju med Jagan Chapagain, generalsekreteraren för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, som deltog på mötet tillsammans med Margareta Wahlström. Vi gör nedslag hos våra rödakorsvärdar som berättar om sitt arbete på sjukhus och om hur verksamheten har påverkats av corona. Vi får också höra mer om Kunskapshösten, en satsning för inspiration och lärande.
Röda rummet 15 september 2020
Programledare: Johanna Uhlin, kommunikationsstrateg Bisittare: Elsa Glemme, kommunikatör
Medverkande: Ylva Jonsson Strömberg, enhetschef Krishantering och beredskap, Susanna Sonander, enhetschef Lokal och Regional utveckling, Ulrika Wickman, avdelningschef Hälsa och Vård, Sofia Calltorp, avdelningschef Internationell verksamhet, Stina Lindroth, kampanjledare, Marknad, Martin Ärnlöv, generalsekreterare
Programmets innehåll: Vi får en uppdaterad lägesbild kring våra nationella och internationella insatser under corona med nedslag hos kretsar som delar sina erfarenheter. Vi får veta mer om aktuella verksamheter inom hälsa och vård samt en genomgång av våra kommande insamlingskampanjer. Martin Ärnlöv berättar om våra resultat från andra kvartalet 2020 och verksamhetsplanering inför 2021.
Röda rummet - 11 juni 2020
Programledare: Johanna Uhlin, kommunikationsstrateg Bisittare: Elsa Glemme, kommunikatör
Medverkande: Therese Leijon, enhetschef, Socialt hållbara städer, Sophie Gripenberg, tematisk rådgivare, GS stab, Kerstin Kaaman, enhetschef, Nationellt HR-stöd, Johann Knigge, avdelningschef, Nationell verksamhet, Per Westberg, avdelningschef, Kommunikation och insamling, Martin Ärnlöv, generalsekreterare.
Innehåll: I det här Röda Rummet kommer att prata om hållbarhet ur olika perspektiv, få en statusuppdatering om vårt arbete relaterat till coronaviruset samt få se en presentation av vår nya grafiska profil.
Frågor som kom in under sändning, med tillhörande svar:
Hur kan vi bli bättre på att rapportera våra Corona insatser mot SDG-målen? (sustainable development goals)
Svar från Sophie Gripenberg, tematisk rådgivare, GS stab:
Vi skulle kunna bli bättre på att rapportera allt vi gör mot globala målen. Vår kartläggning tittar på de globala målens delmål och hur dessa passar in i vår verksamhet utefter vad vi gör, men vi rapporterar inte på hur väl vi bidrar till målen.
Anledningen är att man inom IFRC inom rödakors- och halvmånerörelsen inte valt att kartlägga eftersom Agenda 2030 är en FN agenda och anses vara politisk. De flesta nationella föreningar har alltså inte gjort den kartläggning som SRK har gjort.
Vi skulle dock kunna bli bättre på att rapportera hur vi bidrar till målen, men indikatorerna som används av FN är på nationell nivå och ganska irrelevanta för oss som organisation.
Sveriges regering har tagit fram egna indikatorer och där skulle vi eventuellt kunna används några av dom. Men egentligen handlar det nog om att plocka ut den rapportering vi redan gör och bättre se hur den bidrar till målen, alltså djupdyka lite. Men i ljuset av Corona, så blir SDGerna inte så relevanta, de är inte framtagna för krisscenarion utan långsiktiga mål som man ständigt jobbar med. Frågeställningen blir då om det är verksamhet som uteblivit som inte bidrar till målen längre? Eller om vi startat upp ny verksamhet som bidrar? I så fall skulle det egentligen bara vara ett mål 3, och ett av dess delmål som är relevant som handlar om spridning av virus.
Därför är jag inte helt säker på att en rapportering gentemot SDGerna i ljuset av Corona skulle ge så mycket. Ta gärna del av kartläggningen mot målen eller kontakta en hållbarhetsambassadör om ni vill lära er mer om hållbarhet.
Hur säkerställer vi att information och uppdatering av våra Corona insatser når alla medarbetare och frivilliga?
Svar från Johann Knigge, avdelningschef, Nationell verksamhet:
Vi har för att nå förtroendevalda, frivilliga och alla rödakorsare, skapat en samlingssida på Rednet där alla nyheter som relaterar till corona finns. På kunskapsbanken finns också en samlad sida med råd och stöd i arbetet relaterat till corona. Kretsnytt, inklusive ett extrainsatt Kretsnytt apropå coronakrisen, och Röda Rummet har också fungerat som kanaler för att nå ut med information och exempel på våra insatser till exempelvis förtroendevalda.
För tjänstepersoner har vi, förutom avdelningarnas egna nyhetsbrev, haft ett extrainsatt nyhetsbrev som har gått ut på fredagar under den tid som staben var aktiverad. Löpande uppdateringar till Regionråden har skett via veckovisa möten under den mest intensiva perioden i beredskap.
Framåt kommer vi att sammanställa mer omfattande rapportering om civilsamhället i coronatider och ge ett större perspektiv på vårt arbete under corona.
Röda rummet - 5 maj 2020
Programledare: Afamia Maraha, tematisk rådgivare föreningsutveckling och Marita Rodriguez, tematisk rådgivare frivilligutveckling Bisittare: Elsa Glemme, kommunikatör
Medverkande: Margareta Wahlström, ordförande, Carl af Sillén, kretsordförande Nyköping Röda Korset, Urban Lindblom, regionrådsordförande Region Mitt, Victoria Sjöblom, ordförande Folkrättskretsen
Innehåll: Detta Röda Rummet för förtroendevalda lyfter och diskuterar en del av de Riksstämmobeslut som togs 2019 och kopplar det till den kris som hela samhället i allmänhet och Röda Korset i synnerhet befinner sig i idag. Samtalet utgår från de förtroendevaldas erfarenheter och tankar.
Röda rummet - 21 april 2020
Programledare: Johanna Uhlin, kommunikationsstrateg Bisittare: Elsa Glemme, kommunikatör
Medverkande: Margareta Wahlström, ordförande, Martin Ärnlöv, generalsekreterare, Johann Knigge, avdelningschef, Nationell verksamhet, Marita Rodriguez, tematisk rådgivare, Enhet förening och kapacitet, med flera.
Innehåll: Vi får en lägesuppdatering och pratar om våra verksamheter och aktiviteter kring corona, bland annat med hjälp av filmade hälsningar från kretsar och en frivillig som svarar i stödtelefonen. Generalsekreterare Martin Ärnlöv informerar om möjligheten till ekonomiskt stöd till kretsar.
Frågor som kom in under sändning med tillhörande svar:
- Om en liten krets som endast har second hand och pga smittrisk har stängt verksamheten, finns det någon möjlighet att få ekonomisk hjälp till hyran?
Svar: Det är nu möjligt för kretsar att ansöka om ekonomiskt krisstöd till följd av coronautbrottet. Här kan ni läsa mer om det ekonomiska stödet och här hittar ni blanketten för att ansöka om ekonomiskt stöd.
- Härligt att se alla fantastiska insatser. Min oro är om vi under kommande månaden behöver ställa om för ytterligare beredskapsarbete, tex om sommaren leder till nya skogsbränder. Mäktar vi med mer än en kris i taget?
Svar: Just nu är många kretsar sysselsatta med att på olika sätt stötta samhället och värna hälsan hos våra äldre och andra riskgrupper, genom att hjälpa dem uträtta olika ärenden, dela information, ge medmänskligt stöd och annat. Men - sommaren är inte långt borta och med den ökar också riskerna för gräs- och skogsbränder. Med bränderna 2018 i färskt minne vill vi därför uppmana kretsar som ännu inte har samverkat kring en kommunal krisberedskapsplan att försöka få en sådan till stånd. Redan gjorda planer bör ses över och uppdateras. Fundera även igenom hur ni säkerställer återhämtning och stöd för frivilliga.
SRK:s tjänsteperson i beredskap (TiB) följer löpande läget och deltar bland annat på de nationella samverkanskonferenser MSB löpande arrangerar. Vid behov kommer vi säkerställa att information delas på Rednet och i andra kanaler.
Vid allvarliga händelser kan den nationella krisledningsstaben aktiveras, och bland annat stötta kretsar genom att skicka ut bedömnings- och krisinsatsledare (BKL) och andra resurser.
Skicka era planer med aktuella kontaktuppgifter till info@redcross.se. Då får också vår tjänsteperson i beredskap och nationella krisledningsorganisationen tillgång till dem om olyckan skulle vara framme. Tillsammans kan vi göra så mycket mer i krisen!
Material för arbetet med krisberedskapsplanen hittar ni här.
Röda rummet - 5 mars 2020
Programledare: Johanna Uhlin (kommunikationsstrateg) Bisittare: Elsa Glemme (kommunikatör)
Medverkande: Martin Ärnlöv (generalsekreterare, Svenska Röda Korset), Petra Nyberg (rörelserådgivare, GS Stab), Alexandra Segenstedt (tematisk rådgivare, enhet Skydd), Linda Beskow (tematisk rådgivare, enhet Hälsofrämjande och social trygghet), Per Westberg (avdelningschef, Kommunikation och insamling), Stina Lindroth (marknadsförare, enhet Marknad)
Innehåll: Vi får bland annat se våra resultat från 2019 samt verksamhetsplanering för 2020, en återkoppling från de stadgeenliga mötena i Genève och en lägesrapport om migration och om vår verksamhet för ensamkommande barn och unga.
Fråga som kom in under sändningen:
Hur kommer vårkampanjen kopplas till Sveriges nuvarande oro kring coronavirus?
Svar från Stina Lindroth, Marknadsförare , enhet Marknad:
Vi följer så klart utvecklingen noga, och då det mesta i kampanjen är digitalt kommer vi snabbt kunna anpassa budskap och innehåll i de flesta kanaler så att det passar vad som är mest aktuellt under kampanjperioden. Dock kommer det i tryckt material till kretsarna troligen inte vara fokus på detta, då det är långa ledtider för tryck. Men, budskapen är ju ändå generella kring kris, och vi kan också komplettera med material i ett senare skede om det är nödvändigt.
Röda rummet - 26 november 2019
Programledare och bisittare: Josefine Karlsson (Tf. Enhetschef, Enhet kommunikation), Elsa Glemme (kommunikationsassistent)
Medverkande: Dominik Stillhart, operativ chef, Internationella rödakorskommittén (ICRC), Sofia Calltorp (avdelningschef Internationell verksamhet), Johann Knigge (avdelningschef Nationell verksamhet) (video), Stina Lindroth (marknadsförare), Åsa Ander (organisationsutvecklare), Åsa Jacobsson (kommunikatör), Martin Ärnlöv (generalsekreterare Svenska Röda Korset)
Innehåll: Sändningen besöks av Dominik Stillhart - ICRC Director of Operations, vi får senaste nytt från nationella och internationella avdelningen, Ett Röda Korset på nätet och VP 2020.
Frågor inkomna under sändningen rörde det nya intranätet, här med svar från Åsa Ander:
- Ni pratar om att man bara ska lägga in texter på ett ställe, som sedan kan användas både på externwebben som Intranät.
1. Kommer kommunhemsidorna även vara en del av denna plattform – Dvs, att om man lägger en nyhet på en kommunhemsida så kommer det att synas på Rednet? Kommer nationellt skrivna nyheter som rör en ort/stad att synas automatiskt på kommunhemsidorna?
Svar: Ja med de framtida kommunhemsidorna så kommer vi kunna lyfta nyheter direkt från kommun till Rednet. Flödet åt andra hållet har vi inte diskuterat så mycket men det kommer vi göra när den utvecklingen påbörjas.
2. Hur funkar det med frivilligas kontaktuppgifter som nu ligger på kommunhemsidan. Kommer det också att förenklas via nya Rednet/Kommunhemsidorna? Dvs att det är kopplat till något formulär eller hur når man de lokala frivilliga på ett enkelt sätt?
Svar: Vi har inte påbörjat utvecklingen av kommunsidorna än så exakt hur saker och ting ska fungera kan vi inte säga idag. Men vi behöver hitta en lösning även för kontaktuppgifter lokalt.
- Kommer kretsen kunna hitta kontaktuppgifter till tjänstepersoner som jobbar med kretsstöd?
Svar: Grundtanken är att kretsen alltid ringer till Infoservice. Om man har behov av att komma i kontakt med en specifik person kan man istället ringa växeln som kopplar. Vi vill inte lägga ut direktnummer till personer eller personliga mejladresser.
Röda rummet - 25 november 2019
Programledare och bisittare: Josefine Karlsson (Tf. enhetschef, Enhet kommunikation), Elsa Glemme (kommunikationsassistent)
Medverkande: Margareta Wahlström (ordförande Svenska Röda Korset), Stina Lindroth (Marknadsförare), Åsa Ander (organisationsutvecklare), Jacob Ingelgren (enhetschef Förening och kapacitet), Anna Vigdis Gustavsson (verksamhets-utvecklare frivillighet och förening), Marie Malmgren (regional utvecklingsledare, Lokal och regional utveckling), Ann-Charlotte Gjöthlén (enhetschef Kretssammangående), Ella Kranz, (rådgivare, Infoservice), Linda Beskow (tematisk rådgivare, Hälsofrämjande och Social Trygghet).
Innehåll: Några punkter på agendan för denna sändning är Rödakorsgrupper, valberedning, ReachMee frivilligrekrytering, "fråga en tjänsteperson", julkampanjen och vårt arbete med ensamkommande barn och unga.
Röda rummet - 17 september 2019
Programledare och bisittare: Johanna Uhlin och Elsa Glemme
Medverkande: Martin Ärnlöv (generalsekreterare Svenska Röda Korset), Tord Pettersson (avdelningschef Föreningsutveckling), Anki Carlsson (Tf avdelningschef Nationell verksamhet), Mari Mörth (enhetschef Katastrof och policy), Dr Younis Al Khatib (ordförande Palestina Röda Halvmånen), Margareta Wahlström (ordförande Svenska Röda Korset)
Innehåll: Den nya organisationen, Svenska Röda Korsets klimatarbete , hälsning från nya chefer för internationell och nationell avdelning och samtal med Palestinska Röda Halvmånens ordförande dr Younis.
Frågor som kom in under under sändningen:
- Skulle vilja veta hur arbetet och ansvaret skiljer sig mellan enhet förening o kapacitet och nya enheten regional o lokal utveckling?
Svar från Tord Pettersson (avdelningschef Föreningsutveckling):
Enheten förening och kapacitet har det tematiska ansvaret för utveckling inom området förening och frivillighet. Det innebär att ta fram policy, riktlinjer, material, utbildningsinnehåll, metoder verktyg etc. inom området. Några exempel på områden är metodutveckling och stöd inom frivilligheten rörande PSS, analys och rutiner kring kretsrapporten, arbeta med resursmobilisering och verksamhetspaketering till stöd för övriga enhets uppdrag, stärka digitaliseringen inom området, säkerställa att iden och grundprinciperna är välkända. Enhetens medarbetare kan ibland också vara ett resursstöd vid kontakter med kretsar och regionråd.
Enheten Lokal och regional utveckling har uppdraget att stärka implementeringen av förenings- och verksamhetskapaciteten hos kretsar och regionråd. Enheten arbetar mer tvärfunktionellt och är inte begränsad till förenings- och frivilligområdet utan har lika stort ansvar för att implementera verksamhetsprogram, utifrån lokala behovsundersökningar och den antagna verksamhetsplanen. Enhetens medarbetare har omfattande krets- och regionrådskontakter och är väl kända av dessa som resurspersoner som oftast är de som kommer vara stödet för kretsar och regionråd.