Valberedningen har en viktig roll för att hitta personer som vill ta sig an förtroendeuppdrag i kretsen och få till en välfungerande styrelse som har kompetens att leda kretsens verksamhet och frivilliga/eventuellt anställda utifrån Svenska Röda Korsets grundprinciper och gällande styrdokument.
Valberedningens uppdrag, en del ändringar sedan Riksstämman 2019
Valberedningen ska bestå av en ordförande och minst två ledamöter. Läs mer om valberedningens arbete i Stadgarna § 12.
Valberedningen ska till kretsstämman lämna förslag till
- ordförande i kretsen (tillika för kretsstyrelsen)
- övriga ledamöter i kretsstyrelsen
- revisorer och ersättare för dessa
- ordning för val av valberedning inför nästa kretsstämma
Valberedningen ska även lämna förslag till riksstämmoombud inför val av sådant. I kommuner som består av flera kretsar har valberedningen till uppgift att prata ihop sig med de andra kretsarnas valberedningar och komma överens om en gemensam nominering. Därefter kallas medlemmarna i samtliga kretsar i kommunen till ett gemensamt möte för val av riksstämmoombud. För mer information, läs valordningen inför Riksstämman.
I tillämpningsföreskrifterna till stadgarna (§ 12) finns exempel på ordning för val av valberedning inför nästa kretsstämma.
Vad krävs av en valberedare?
För att klara uppdraget behöver valberedningen skaffa sig en god kännedom om Svenska Röda Korset och kretsens verksamhet. Valberedningen bör ha ett brett kontaktnät både inom och utanför kretsen. Det är också viktigt att de både tänker på kortare och längre sikt.
Valberedningen har ett ansvar att nominera kandidater till kretsstämman som är kompetenta och som speglar den mångfald som finns i samhället. Kom ihåg att allt valberedningsarbete utgår från Röda Korsets grundprinciper.
Så arbetar valberedningen - Stödmaterial och utbildning
Om du som valberedare ska ta med dig tre ledord in i ditt arbete, så är det:
- Var ute i god tid, det underlättar arbetet betydligt
- Förarbete. Ta reda på så mycket du kan om kretsens förutsättningar och utvecklingsbehov
- Bredda er rekrytering och sök upp nya målgrupper, systematisera och dokumentera rekryteringen så att kommande valberedningar kan använda ert arbetssätt
För mer information och konkreta tips och råd, läs och använd stödmaterialet Så arbetar valberedningen.
Det finns också möjlighet att gå en digital valberedningsutbildning, se kursutbud/webinarium.
Uppdaterad .