1. Krets (lokalförening)
2. Uppdrag
3. Roller
4. Styrande dokument
5. Ansvar
6. Delegera
7. Samverka
8. Stödmaterial och utbildning med stöd av Kretshandbok
1. Krets (lokalförening)
Svenska Röda Korset är lokalt organiserat i kretsar (lokalföreningar). Varje krets är en juridisk person och enligt grundprincipen om Enhet formellt underställd Svenska Röda Korsets styrelse. Kretsen ska följa de beslut som fattas av Riksstämman och Svenska Röda Korsets styrelse.
2. Uppdrag
Kretsstyrelsen ska arbeta för att skapa en väl fungerande förening och verka för att förbättra situationen för de mest utsatta inom kretsens geografiska område med stöd av frivilliga och medlemmar. Vilka övriga uppgifter en kretsstyrelse har finns i stadgarna under § 13.
3. Roller
Styrelsen består av en ordförande som väljs på stämman och minst fyra ledamöter. Styrelsen utser inom sig övriga uppdrag såsom vice ordförande, kassör och sekreterare.
4. Styrande dokument och grundprinciper
Kretsstyrelsen ska känna till ett antal styrande dokument för att kunna leda, förvalta och utveckla kretsen väl. Dessa styrdokument är Svenska Röda Korsets stadgar, strategisk inriktning 2023, ekonomiskt regelverk, frivilligpolicy och uppförandekoden samt arbetsgivarregelverket om kretsen har anställda. Kunskap i dessa styrdokument ger styrelsen en vägledning i vilka frågor som behöver prioriteras och beslut som ska fattas för att kretsen ska vara väl fungerande. Vidare finns också en kort dokument med tips om hur grundprinciperna kan vara vägledande i styrelsearbetet, se grundprinciper i styrelsearbetet.
5. Ansvar
Kretsstyrelsen har yttersta ansvaret för kretsensekonomi och verksamhet. Enligt god föreningssed har samtliga styrelseledamöter ansvar för fattade beslut. Undantaget är om en ledamot reserverat sig och det har protokollförts. Ledamot som inte är närvarande på ett sammanträde kan bli ansvarig för beslut om ledamoten inte framfört avvikande mening genom till exempel skriftlig reservation som bifogas protokollet.
Kretsstyrelsen har ansvar för samtliga engagerade i kretsen oavsett roll; frivilliga, medlemmar eller eventuella anställda. Kretsar som har rödakorsgrupper, ansvarar styrelsen även för dessa grupper. För mer information läs bilagan Frågor och svar rödakorsgrupper. Det är kretsstyrelsen som fattar beslut om att utesluta en medlem och/eller avskilja en frivillig från ett uppdrag.
Här kan du läsa mer om hur du ska vårda medlemmar, frivilliga och anställda.
Kretsstyrelsen ska också känna till vad som gäller för medlemmar som har ett annat ideellt uppdrag parallellt med sitt rödakorsengagemang. För mer information se bilagan Tips för dig som har parallella engagemang.pdf
6. Delegera
För att styrelsen ska mäkta med allt arbete som krävs för att driva en välfungerande krets, kan den delegera ansvar och arbete till fler som är engagerade i kretsen. Se bilagan Så skapar du en arbetsordning för att få en idé om hur ni kan göra detta i er krets.
7. Samverka
Genom att samverka med andra ideella organisationer, företag och myndigheter stärker kretsen sitt lokala nätverk, sin legitimitet och kapacitet. Att samverka med andra aktörer ger synlighet lokalt och ökade möjligheter för att nå ut till de mest utsatta i samhället. Se bilagan mall Samarbetsavtal kommun.
Kretsstyrelsen ansvarar för att dela ut utmärkelser till frivilliga för att visa uppskattning för deras engagemang.
8. Stödmaterial och utbildning med stöd av Kretshandbok
Kretshandboken samlar information om allt du behöver för att driva en krets. Informationen är hämtad från kunskapsbanken, olika styrdokument och andra handböcker som ger en vägledning för hur kretsen ska styras.
Materialet Så leder styrelsen ger tips och råd för ett framgångsrikt styrelsearbete, se bilagor.
Utbildning om styrelsearbete:
- Att leda en krets (20 min). Se webbkurs
- Styrelseutbildning (heldag). Se kalendariet