På den här sidan får ni tips om olika sätt att få in pengar till kretsens verksamhet, vilka bidrag ni kan söka och om olika sätt att minska kostnader.
Tips på sätt att få pengar till kretsen
Kretsstyrelsens ansvar
Kretsstyrelsen ansvarar för kretsens ekonomi och för att stötta kring finansieringen av lokala verksamheter. För att komma i gång med planering av kretsens finansiering behöver några saker först vara på plats.
1. Det är viktigt att planera verksamhet utifrån behov. Ta reda på vilka verksamheter som behövs i lokalsamhället och vad kretsen ska göra kommande år. Tänk på att också involvera målgruppen och deltagarna i planering av verksamheter.
2. Titta på vilka inkomster och utgifter ni har i kretsen och hur mycket pengar som behövs för era aktiviteter och verksamheter. Har kretsen egna pengar för att driva verksamhet eller behöver ni söka pengar från annat håll.
Läs mer om kretsens ekonomi och finansiering
- Strategiskt arbete med finansiering och goda exempel
- Information, verktyg, mallar och rutiner för styrelsens arbete med kretsens ekonomi
- Stadgar, policyer och övriga styrdokument
Har ni frågor eller söker vägledning gällande kretsens finansiering? Ta kontakt med Infoservice på 0771-19 95 00 eller info@redcross.se så guidar vi er vidare.
Tips på sätt att få pengar till kretsen
Genom att få in pengar från olika håll blir kretsens ekonomi mindre sårbar. Olika sätt att minska kostnader och utgifter är också bra att tänka på för att skapa en hållbar ekonomi.
Bidrag ni kan söka
Kretsar kan söka kretsmedel genom Svenska Röda Korset och även söka olika bidrag hos andra aktörer. Läs mer om olika bidrag längre ner på sidan under rubriken "Bidrag".
Insamling och försäljning via Second hand
Insamlingsaktiviteter är bra sätt att samla in pengar till kretsen eller till specifik verksamhet. Det kan handla om lotterier, loppmarknader, konserter eller att delta på ett lokalt event. Det är viktigt att det är tydligt vad ni samlar in pengarna till. Läs mer om insamling.
Har kretsen en Second hand-butik är det en form av insamlingsaktivitet. Det innebär att när någon handlar i eller ger varor till våra butiker bidrar personen till våra verksamheter. Överskott från våra intäkter i Second hand-butiken går till verksamhet lokalt, nationellt och internationellt. Läs mer om våra Second hand-butiker.
Företagssponsring och samarbeten
Lokala företag kan på olika sätt vara viktiga samarbetspartner och bidragsgivare till kretsar. Det är viktigt att vi samarbetar med företag som delar vår vision, våra värderingar och mål. Läs mer om företagssponsring och samarbeten.
Medlemsavgifter och medlemmars värde
Medlemsavgiften är en viktig inkomst till kretsen och verksamheterna. 70 procent av medlemsavgiften går direkt till kretsen och resterande 30 procent till Röda Korsets nationella arbete. Antalet medlemmar påverkar också hur stark kretsens röst är i lokalsamhället, därför är kretsmedlemmar viktiga i ert påverkansarbete och i samtal med samarbetspartners och finansiärer. Läs mer om medlemskap och hur ni kan värva nya medlemmar.
Samverkan med närliggande kretsar
Det är bra att samarbeta med andra kretsar på olika sätt. Det kan till exempel handla om att kretsar stöttar varandra med pengar, utbyter erfarenheter och kunskaper eller rekryterar frivilliga tillsammans.
Minska utgifter och kostnader
Finansiering handlar inte bara om ”pengar in”. Det handlar också om att minska kretsens kostnader.
- Se över vilket kretsarbete som kan utföras av frivilliga. Våra frivilliga bidrar med sin tid och insatser som oftast har ett mycket högre värde än finansieringsbidrag, medlemsavgifter eller andra ekonomiska inkomster. Därför är det viktigt att arbeta med frivilligrekrytering och frivilligvård. Läs mer om frivillighet.
- Anställda kan vara en viktig resurs för att möjliggöra viss verksamhet och för att verksamheter ska kunna växa. Samtidigt kan anställd personal vara en hög kostnad för kretsen. Därför är det viktigt att väga fördelar och nackdelar med att ha anställd personal och vad personen ska göra för arbetsuppgifter.
- Se över era hyresavtal för att se om ni kan minska kostnader för kretsen, samt om möjlighet finns till att skriva kortare kontrakt.
- Ta chansen att lyfta vår organisations varumärke när ni upphandlar varor och tjänster. Det kan vara ett argument till att förhandla ner priser.
- Det är viktigt att också tänka på att minska små kostnader. Till exempel byta telefonabonnemang, minska portokostnader genom att skicka information med e-post istället för brev och minska resekostnader genom att resa tillsammans till olika aktiviteter.
Bidrag
Här kan du läsa om vilka kretsmedel vi har inom Svenska Röda Korset tillsammans med tips på olika bidrag som finns hos andra aktörer.
Glöm inte återrapporteringen. Innan ni söker bidrag är det viktigt att ha koll på vilka villkor som ska uppfyllas och vad som ska återrapporteras till bidragsgivaren. Annars finns det risk att kretsen blir återbetalningsskyldig.
SVENSKA RÖDA KORSET
Kretsmedel 2024
Kretsar kan söka bidrag för verksamhet ni redan har eller vill starta upp under 2024. Verksamhet ska bedrivas enligt den strategiska inriktningen 2024-2030. Det kan exempelvis vara:
- Verksamheter som bidrar till hälsa och gemenskap. Till exempel trygghetsskapande insatser, verksamheter mot ofrivillig ensamhet, besöksverksamhet på äldreboende, läxhjälp, cykelskola, matlagningsgrupper, rödakorsvärdar, arbete tillsammans med boende i eftersatta områden.
- Grundläggande Humanitära behov. Till exempel utdelning av matkassar, klädutdelning, hygienartiklar och soppkök.
- Verksamhet inom migration och asyl. Till exempel verksamhet på migrationsverkets boenden.
- Stöd till frihetsberövade. Till exempel verksamhet på häkten och förvar.
- Lokal krisberedskap. Till exempel arbete med krisberedskapsplan, övningar eller utbildningsinsatser.
- Annan verksamhet som bedrivs enligt den strategiska inriktningen 2024–2030 och som bidrar till våra mål: Vi är en humanitär kraft som stärker människor och samhällen och Vi agerar snabbt vid kris, lokalt, nationellt och internationellt.
Verksamheten måste organiseras och säkerställas enligt rödakorsrörelsens grundprinciper och styrdokument. Om verksamheten genomförs tillsammans med andra aktörer ska samma krav ställas på eventuella samarbetspartnerns.
Bidraget kan sökas för hela eller delar av perioden 20240101-20241231. Ni måste använda bidraget ni får under 2024. Det finns två ansökningsperioder:
Ansökningsperiod 1: den 15 november 2023 till och med den 15 januari 2024
Ansökningsperiod 2: den 1 mars 2024 till och med den 31 mars 2024
En krets kan bara söka en gång. En ansökan kan vara för flera olika verksamheter. Observera att i år kommer det inte vara en separat ansökan för ICA-medel. I år ingår ICA-medel i denna ansökan om kretsmedel. Mer information och mall för ansökan hittar ni här.
Skicka er ansökan till kretsansokan@redcross.se
Kretsar som beviljas bidrag ska återrapportera vad pengarna har använts till senast den 19 januari 2025. Mer information om återrapportering skickas ut samtidigt som ni får beslut om beviljade medel.
Önskar ni mer information inför att ansöka Kretsmedel är ni välkommen till ett digitalt möte. Vi berättar hur du gör för att ansöka och du kan ställa de frågor som du har. Läs mer och anmäl dig via inbjudan i kalendariet på respektive tillfälle, sök efter “Informationsträff: Kretsmedel”.
Vid övriga frågor om ansökan, vänligen kontakta Infoservice.
KOMMUNER
Hos kommuner kan kretsar oftast hitta flera alternativ till finansiering. Det går bland annat att söka föreningsbidrag och olika typer av projektbidrag. Kretsar kan också ingå i ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med kommunen, vilket innebär samverkan kring en gemensam samhällsutmaning. Det finns dock stora skillnader mellan kommuner runt om i landet, därför är det viktigt att ha nära kontakt med kommunen.
LÄNSSTYRELSEN
Kretsar kan tillsammans med kommunen söka finansiering från Länsstyrelsen för verksamhet som bidrar till att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända. Läs och ansök på respektive länsstyrelses hemsida.
SOCIALSTYRELSEN
Kretsar kan söka Socialstyrelsens statsbidrag för att finansiera verksamhet som motverkar ofrivillig isolering. Bidragspengarna ska bidra till att förebygga och bryta ensamhet och isolering bland äldre och insatserna ska huvudsakligen rikta sig till personer över 62 år. Mer information och ansökanstider hittar ni på socialstyrelsens hemsida.
FONDER OCH STIFTELSER
I bilagan finansiering för rödakorskretsar beskrivs olika bidrag, fonder och stiftelser som kretsar kan söka. Listan är inte komplett men ger en bra grund för var ni kan hitta finansiering för olika verksamheter. På stiftelsemedel.se och Stiftelser (lansstyrelsen.se) finns ytterligare tips på sökbara stiftelser.
FONDER REGION VÄST
Kretsar i Region Väst har möjlighet att söka pengar från en särskild fond. För ansökan 2023 se HÄR. Sista ansökningsdag är förlängd till den 15 november 2023. Besked lämnas månadsskiftet november/december 2023. Utbetalning sker februari 2024. Återrapportering senast den 31 januari 2025. Ansöknings- och återrapporteringsblankett. Förteckning fonder och stiftelser.
Uppdaterad .