Läs gärna "Finansiering för rödakorskretsar" (pdf) för att ta del av olika möjligheter till finansiering, se över metoder kring kostnadseffektivitet och ta del av goda exempel från andra kretsar.
Att söka pengar till verksamheterna kan vara tidskrävande och ibland upplevas komplicerat. Här samlar vi tips för att underlätta det arbetet, men även förslag på andra sätt att tänka kring resursmobilisering.
Möjliga finansieringskällor:
- Tidiga insatser asylsökande (TIA) - statliga bidrag
- Regeringsmedel Unga i utsatthet
- Fonder och stiftelser region Väst
- Lidingöfonden
- Åhlén-stiftelsen
- Stadsbidrag för att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre
Tidiga insatser asylsökande (TIA) - statliga bidrag
Länsstyrelserna har uppdraget att samordna arbetet med tidiga insatser för asylsökande i hela landet. Med tidiga insatser menas insatser och aktiviteter riktade till män och kvinnor som är asylsökande eller som har uppehållstillstånd men bor kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på anvisning om kommunplacering. Syftet med insatserna är att påskynda etableringsprocessen och samtidigt göra väntetiden - som uppstår då asylansökan prövas - mer meningsfull. Tidiga insatser omfattar verksamhet som har till syfte att främja målgruppens kunskaper i svenska, kunskaper om det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden liksom hälsa.
Länsstyrelserna fördelar pengarna utifrån antal asylsökande och antal kommuner i länet. Medlen kan sökas av organisationer inom civilsamhället, kommuner och kommunalförbund.
Nästa ansökningstillfälle sker 2020. Ansökningsblanketter hos Länsstyrelsen.
Regeringsmedel unga utsatta
De kretsar som fick beviljat regeringsmedel under 2019 eller som kommer att ha ensamkommande ungdomar som fått tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasielagen i sitt upptagningsområde och som till följd av det beslut som fattats av Migrationsverket blir av med sina boenden i början av året kan nu ansöka om bidrag för 2020.
Är din krets en av de utvalda kretsarna så kommer ordförande i kretsen inom kort få ett mail med en inbjudan om att ansöka.
Cirka 12 miljoner kronor ha avsatts för att finansiera kretsarnas verksamheter gentemot målgruppen. Information om hur resterande medel används hittas här.
Ansökningsomgång 1 - Snabbansökan
Ansökningarna kommer att behandlas löpande och godkännande av ansökan kommer att baseras på målgruppens behov samt hur verksamheten bedöms kunna förbättra situationen för unga vuxna och deras psykisk hälsa samt att minska riskerna för hemlöshet. Verksamheten ska syfta till att stärka ungdomarnas delaktighet och egenmakt och att öka kontakter in i samhället, som verkar stöttande så att de kan bibehålla etablerade nätverk och kontakt med trygga vuxna.
Endast förlängning av redan uppstartad verksamhet bland de kretsar som fick medel 2019 kommer att godkännas i denna ansökningsomgång.
För att ansökan ska kunna behandlas med förtur behöver den inkomma senast 2020-02-21. Målet är att kompletta ansökningshandlingar ska kunna bedömas och besked ges inom en vecka och pengar utbetalas inom en vecka från att signerat avtal har inkommit.
Ansökningsomgång 2 – öppen ansökan
I ansökningsomgång 2 kommer ansökningarna att ställas mot varandra och ansökningarna behöver vara inne senast den 29 mars. Ansökningarna kommer inte behandlas förrän efter detta datum eftersom vi kommer vikta dem mot varandra och de behov som framgår. Vi behöver göra en prioritering av vilka kretsar som beviljas vilken summa. Detta kommer att göras utifrån hur många i målgruppen som nås av verksamheten, hur verksamheten svarar mot målgruppens behov och kostnadseffektiviteten i verksamheten. Taket för denna ansökningsomgång är 200 000 kr. Det är viktigt att i ansökan beskriva situationen och utsattheten och hur många ur målgruppen som verksamheten kommer att nå. Det är också viktigt att kostnader specificeras, dvs vilka kostnader är lönekostnad, lokalkostnader, hyreskostnader, eller verksamhetskostnader. När det gäller verksamhetskostnaderna är det viktigt att de visar på vilka som är för att täcka basala behov och vilka som är andra aktivitetskostnader.
Detta är sista året i regeringens treåriga satsning på området och alla kretsar uppmanas att planera för hur verksamheten ska finansieras framåt.
Ladda ner blanketten här.
Mer information om ansökningsprocessen och hur ansökningarna bedöms
Ansökan skickas till info@redcross.se, skriv Regeringsmedel – ansökan i ämnesraden
Ansökan ska innehålla en detaljerad budget för vilka kostnader som kretsen avser täcka med regeringsmedel. Exempel på godkända kostnader är:
- personalkostnader (specificera kostnaderna för hur många det gäller, lönekostnad per person samt hur många procent personen skall jobba)
- ersättning ideella fadderhem
- boendestödjande lösningar lokalkostnader
- OH- kostnader (papper, toner till skrivaren)
- kommunikation och annonsering
- kostnader för frivilliga (rekrytering, möten, aktivitet för frivillig)
- tolkkostnader
- resekostnader (frivilliga, målgrupp)
När ni redovisar för den verksamhet som avses, var tydlig med vad, såsom;
fritidsaktiviteter, förtäring, inköp basala behov (mat, kläder, hygienartiklar)
Ansökningarna behandlas inte förrän den 29 mars.
Välkomna att skicka in en ny ansökan till denna andra omgång, till info@redcross.se!
Fonder och stiftelser region Väst
Svenska Röda Korset har ett antal fonder tack vare att personer valt att donera eller testamentera tillgångar till oss.
Förteckning fonder och stiftelser i Region Väst 2020
Ansökan görs på särskild blankett Ansökningsblankett fonder och stiftelser inom Region Väst 2020
Beviljande av ansökan
Svenska Röda Korsets styrelse har delegerat beslutanderätten till Regionrådet.
Kriterier
För att kunna bevilja en ansökan måste ansökan stämma överens med fondens/stiftelsens ändamål och eventuella övriga kriterier (t ex geografiska).
Prioriteringar
Efter att kriterierna är uppfyllda prioriteras de ansökningar som uppfyller Riksstämmans beslut om prioriterade områden samt den verksamhetsinriktning som Riksstämman beslutar.
Egen insats
Skillnader kan förekomma mellan kretsars ekonomi och därmed möjlighet till en egen insats. Kretsar bör bidra med en egeninsats. En egeninsats möjliggör att fler kan få ta del av medlen och gynnar därmed fler insatser och aktiviteter. Om kretsen inte har möjlighet att bidra med egeninsats, bör detta tydligt motiveras i ansökan.
Tid
Ansökan skall inkomma absolut senast den 31 oktober.
Regionrådet fattar beslut senast i november och kretsarna meddelas i efter det. Utbetalning av bidrag sker i januari följande år. Återrapportering och eventuell återbetalning sker i slutet av januari året efter utbetalning.
Uppföljning
För att underlätta uppföljningsarbetet är den inkluderad i ansökan. Kretsen kan också beskriva projektet i sin verksamhetsberättelse - kontakta då regionrådet för överenskommelse.
Kontakta regionrådet i Väst om någon större förändring sker av verksamhet eller ekonomi för att eventuellt ändra ansökan så att inte kretsen blir återbetalningsskyldig.
Kontakt
Önskar ni mer information eller stöd angående ansökan vänligen kontakta infoservice.
Lidingöfonden
Vad är Lidingöfonden?
Lidingö Rödakorskrets styrelse har beslutat att ge andra kretsar möjlighet att söka medel ur Lidingöfonden.
Lidingöfonden är erhållna medel som Lidingö rödakorskrets erhållit. En del av medlen ska i första hand användas till forskning inom psykiatrin och i övrigt användas till ändamål enligt Röda Korsets stadgar. Lidingö Rödakorskrets styrelsen har beslutat att andra kretsar i Sverige ska få möjlighet att söka från Lidingöfonden för att starta eller utveckla verksamhet inom sin krets.
Ansökan
Beslut tas av styrelsen i Lidingö Rödakorskrets. Beslut om beviljande av medel tas löpande och erhålls inom tolv veckor efter inkommen ansökan.
Använd särskilt formulär Ansökan om medel ur Lidingöfonden
En ansökan innehåller:
- Kontaktuppgifter
- Underskrift av firmatecknare och revisor
- Projektets namn
- Projektbeskrivning
- Budget
- Kommunikationsplan
- Uppföljning och utvärdering
Titta gärna på återrapporteringsformuläret när ni ska ansöka.
Rekvirering
Beviljade medel rekvireras på särskild blankett som bifogas i och med beslut. Rekvirering ska ske inom tre månader.
I samband med beslut görs överenskommelse om tid för återrapportering.
Återrapportering
Använd särskilt formulär Återrapportering av medel ur Lidingöfonden
Återrapporteringen beskriver:
- Hur projektplan har följts med eventuella förändringar.
- Hur det som har varit nytt och/eller utvecklande fallit ut och hur det fortsatta arbetet ska se ut.
- En sammanfattning av erfarenheter och kunskaper som kan bidra till organisationens arbetssätt och hur dessa ska spridas vidare till andra kretsar.
- Ekonomisk redovisning som är granskad och godkänd av revisor.
Eventuell återbetalning
Erhållna medel betalas tillbaka:
- Om de inte används på angiven tid eller till avsett ändamål.
- Om återrapportering inte har lämnats i tid.
- Om oriktiga uppgifter har lämnats av mottagaren.
Kontakta Lidingö Rödakorskrets ordförande
- om projektet försenas.
- om det behöver ske en omfördelning mellan kostnadsposter.
- om uppskov med återrapportering behövs.
Kontaktformulär till Lidingö rödakorskrets
Åhlén-stiftelsen
Stiftelsens uppdrag är att dela ut bidrag till bland annat:
Föreningar och organisationer som bedriver verksamhet rörande barns- eller ungdoms- vård och fostran.
Verksamhet för behövande, ålderstigna, sjuka eller funktionshindrade.
I första hand för insatser för hemlösa, men även för andra socialt utsatta grupper.
Stadsbidrag för att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre
För mer information, och eventuella frågor, besök Socialstyrelsens hemsida
Uppdaterad .