I detta avsnitt kan du läsa om exempel på faktiska trygghetsinsatser som gjorts av kretsar i lokala kriser, både kortvariga och långvariga. Det är insatser som gjorts inom ramen för den lokala verksamheten, i vissa insatser har kretsar ställt om eller förstärkt den ordinarie verksamheten, och i andra fall har funktioner i kretsarnas krisberedskapsplan aktiverats.
Förstärkt stöd i second hand butik
En skottlossning inträffar i Skäggetorp centrum i Linköping, i nära anslutning till platsen finns kretsens second hand butik och mötesplats. Under butikens öppettider informeras de frivilliga i butiken om händelsen och de förbereds på att kunder eller boende i området kan komma att ställa frågor och ha ett ökat behov av att prata. Utöver butikens ordinarie frivilliga förstärker kretsen upp med frivilliga krisstödjare som finns på plats i butiken.
Under butikens öppettider kommer boende och kunder in i högre grad än vanligt, många köper något litet i butiken och stannar länge för att prata om vad som hänt. De frivilliga upplever att butiken blir en neutral plats att ventilera och prata om sin oro.
Trygghetsskapande aktiviteter på lokalt torg- Kvartersfika
I anslutning till Tynnered i Göteborg arrangeras en koranbränning. Det skapar mycket oro, ilska och frustration i området. För att erbjuda en trygg plats att träffas och prata på arrangeras verksamheten Kvartersfika. Det är en ordinarie verksamhet som bedrivs i samverkan med Svenska Kyrkan i området. Kaffe, frukt och fika serveras på ett av de lokala torgen, och det är en samlingsplats utomhus. De frivilliga i verksamheten, och diakonerna från kyrkan som tillsammans genomför verksamheten förbereder sig på att kunna prata om händelserna på ett sätt som bidrar till lugn och trygghet. Mycket rykten och desinformation sprids i anslutning till koranbränningarna, och de frivilliga är noga med att inte bidra till att förvärra detta.
Trygghetsskapande aktiviteter på lokalt torg- olika aktiviteter
I Lindängen i Malmö berättar boende att de känner sig otrygga på torget. Det är ett mörkt torg där det ofta finns väktare. Boende berättar att de brukar skynda sig över torget när de är där. Det känns inte som en trygg plats att stanna och prata på, och barnen i området vill inte leka på torget. Ett flertal händelser har skapat extra oro på och runt torget.
Kretsen går samman med andra aktörer som är aktiva i området och börjar på olika sätt engagera sig i att bidra till att torget ska upplevas som en trygg plats. De flyttar ut sina sociala verksamheter till torget, genomför grillkvällar, spelar musik och tittar tillsammans på hur de kan förbättra utemiljön på torget. De kallar insatserna för kärleksbombning, och de prioriterar att göra något positivt på torget snabbt efter att hänsynslösa dåd inträffat, men de har också en uthållighet över tid och gör aktiviteter återkommande.
Psykosocialt stöd på mötesplats och trygghetsvandring
En explosion har inträffat i en butik i botten på ett bostadshus i området Närlunda i Helsingborg. Det leder till stora materiella skador på butiken och fastigheten där många människor bor. Kretsen uppfattar att händelsen orsakar stor oro i närområdet, och tar kontakt med fastighetsägaren och kommunen. Både fastighetsägaren och kommunen aktiverar sina trygghetsvärdar, och öppnar en mötesplats dit boende i området är välkomna. Kretsen aktiverar sin krisberedskapsgrupp och bemannar också mötesplatsen med två personer ur gruppen. De trygghetsvandrar också i området och samtalar kring händelserna ute i lokalsamhället.
Kretsens frivilliga såg ett behov av att ha en långvarig dialog kring trygghetsfrågor i området, och lyfter detta behov till kommunen och fastighetsägaren på plats. De ställer sig positiva till förslaget och ser över möjligheten till uppföljande träffar med de boende för att jobba långsiktigt med trygghetsfrågor.
Förstärkt mötesplats, psykosocialt stöd i minnesrum och trygghetsvandring
En våldsspiral blossar upp i Eskilstuna, flera våldsdåd inträffar, bland annat skjuts en pojke vid en gymnasieskola. Kretsen agerar med flera trygghetsskapande insatser i samverkan med kommunen. Dels bemannar kretsens frivilliga kommunens mötesplats för unga som hålls öppen för att samla människor som behöver mötas och prata. De bemannar även gymnasieskolans minnesrum med frivilliga, och de trygghetsvandrar i det drabbade området.
Utöver att göra riktade insatser i det lokalt drabbade området så ser kretsen ett behov av att förstärka sin ordinarie verksamhet på sin egen mötesplats. De märker att flera av deras ordinarie deltagare blir väldigt påverkade av den pågående våldsvågen och bland annat återupplever tidigare krigsupplevelser. Kretsen arrangerar därför särskilda samtal och föreläsningar där människor får möjlighet att samlas i en gemenskap och vid behov prata om sin oro.
Är du mer intresserad av lokal krisberedskap?
Läs gärna mer om lokal krisberedskap för hjälp och stöd i planering och genomförande av insatser.
Kom ihåg att det alltid går att kontakta Tjänsteperson i beredskap (TiB) för behöver hjälp och stöd i krisinsatser.
Uppdaterad .