Det svenska civilsamhället
I Sverige finns enligt senaste siffror (2018) från bland annat SCB runt 263 343 organisationer som kan inkluderas i den sfär som vi kallar det civila samhället.
Skulle man räkna om alla de ideella timmar som läggs i föreningssverige till arbetade timmar och tjänster skulle det bli 325 000 heltidstjänster enligt SCB och enligt en studie av Ola Segnestam Larsson och Mats Wagndal (2018).
De kartläggningar som har gjorts på individnivå under de senaste 30 åren av svenskens ideella engagemang visar att ca 50% av befolkningen engagerar sig ideellt och utan ekonomisk ersättning. Detta tycks inte heller förändras i omfattning särskilt mycket över tid. Sättet som vi engagerar oss är däremot rejält annorlunda idag jämfört med för 30 år sedan.
Svenska Röda Korset är en av dessa ideella organisationer som samlar drygt 80 000 medlemmar, 90 000 månadsgivare, 5000 förtroendevalda och 25 000 frivilliga som alla verkar inom civilsamhället.
Civilsamhällesforskning
Forskning har bedrivits sedan 1990-tal i Sverige och 2019 bildades Centrum för civilsamhällesforskning på Marie Cederschiöld Högskola. Studier vid centrumet handlar bland annat om medborgarnas engagemang, samhällskontraktet, civilsamhällets organisering, ledarskap, mervärde och ideologi.
Vad säger forskningen om civilsamhället?
Röda Korset anordnar seminarier om forskning som bedrivs om civilsamhället utifrån olika perspektiv. Här nedan kan du se dem i efterhand.
Seminarium nr 1 Civilsamhällets omvandling från röst till service
Seminarium nr 2 Engagemang och professionalisering - hur går det ihop?
Seminarium nr 3 Mångfald och inkludering i civilsamhället
Uppdaterad .