Här finns information om hur vi jobbar med hållbarhet inom Röda Korsets Second hand-verksamhet.
INNEHÅLLSFÖRTECKNING:
Röda Korsets textilåtervinning
Frågor och Svar om Röda Korsets textilåtervinning
Utveckling och projekt inom textilsortering och återvinning
Röda Korset och Wargön Innovation
Förstudie för ett hållbart textilsystem
Kommande lagkrav och producentansvar
Separat insamling av textilier
EUs förslag om ett europeiskt producentansvar för textilier
Röda Korsets textilåtervinning
EU-avfallstrappa
EU instiftade 2008 en avfallstrappa som alla EU-länder har skyldighet att förhålla sig till. Följande prioriteringsordning för lagstiftning och politik på avfallsområdet gäller:
1. Förebygga/Minimera
2. Återanvända
3. Materialåtervinna
4. Annan återvinning, till exempel energi återvinna
5. Deponera
Röda Korsets second hand-verksamhet verkar inom de fyra första högsta stegen, deponi sker inte med textiler i Sverige idag.
1. Genom att erbjuda ett attraktivt sortiment av second hand-produkter i välskötta butiker minimerar vi ny konsumtion.
2. Genom att finnas på ca 250 platser i Sverige säkrar vi att produkter kan användas om och om igen, av nya användare.
3. Vi förädlar gåvor som inte går att sälja i våra butiker genom internt samarbete med sömnadsgrupper och återbruksgrupper som kan ta tillvara materialet.
4. De varor som inte kan säljas i butikerna återvinner vi antingen via vårt program för textilåtervinning eller via avfallshantering på kommunens återvinningscentraler.
Guiden i hållbar konsumtion och produktion handlar om de ekologiska och sociala problem som sker i produktionsledet, vad man kan göra i butiken för att minska sin miljöpåverkan och hur man kan använda hållbarhet som en utgångspunkt för engagemang, frivillighet samt tips för återbruk, remake och förädling. Det är ett bra material att jobba tillsammans kring på ex arbetsplatsträff i butiken. Se bilaga Guide i hållbar konsumtion och produktion längst ner i denna artikel.
Här kan ni läsa mer om Röda Korsets arbete kring hållbar utveckling
Second Hand - Textilier frågor & svar
Varför samlar Röda Korset in textilier?
Varför samlar Röda Korset in textilier? Röda Korset samlar in textil för att kunna finansiera kärnverksamhet. I första hand säljs gåvorna i någon av våra ca 250 second hand-butiker runt om i Sverige. Överskottet av intäkterna går till vår lokala verksamhet och vårt nationella och internationella arbete för att förhindra och lindra mänskligt lidande.
Hur samlar Röda Korset in textilier?
Röda Korset samlar i huvudsak in textilier genom att de lämnas som gåvor i våra butiker. Vi ingår också olika typer av företagssamarbeten och vi bemannar på vissa håll återvinningscentraler där vi tar emot det privatpersoner vill skänka till oss.
Hur hanteras textilierna?
I de flesta fall sorteras textilierna direkt i den butik som de skänks till. I butiken tar man beslut om kvaliteten är tillräckligt hög för att kunna sälja. Sådant som är smutsigt, trasigt eller luktar illa sorteras bort. Att sortera gåvor är på många orter en del av vår sociala verksamhet där personer som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden deltar. Gåvor som luktar illa av till exempel mögel eller är blött kan vi inte sälja och måste tyvärr slängas. Då tar vi dem till lokal återvinningsstation. Vi uppmanar alla att endast skänka sådant som är helt, rent och som du kan tänka dig att ge till en kompis.
Vad gör Röda Korset med insamlat textilt material?
Vi sorterar det som skänks till oss och det som är helt, rent och säljbart hängs ut i våra butiker. Ungefär 40% av det vi tar emot går till försäljning i Sverige och intäkterna från detta utgör en mycket viktig del av Röda Korsets finansiering, både för lokala verksamheter och internationellt. I de lokalföreningar där vi har sygrupper och återbruksgrupper används en viss del som material för re-design där det skapas nya produkter, som sedan säljs i butikerna. Om särskilda behov föreligger används gåvor inom Röda Korsets sociala verksamheter eller i samarbeten med exempelvis socialtjänsten.
Vi samarbetar också med svenska entreprenörer inom återbruk som köper textilier som vi inte kan sälja i våra butiker. Textilierna används då i deras verksamhet och blir nya kläder. På så sätt stödjer vi utvecklingen av cirkulärt mode.
Det som inte går att sälja hanteras inom ramen för vår textilåtervinning, vilket innebär att vi säljer textilierna till sorteringspartners. De pengar vi tjänar på detta används i Röda Korsets verksamhet, på motsvarande sätt som när de säljs i Sverige.
Bäst ur hållbarhetsaspekt är att kläder återanvänds, även om det sker på andra marknader än i Sverige. De företag vi samarbetar med sorterar textilier för i första hand second hand-försäljning. Resterande textilier rivs till putstrasor, mals ner till isoleringsmaterial som används i bland annat bilar eller blir ljuddämpande material.
Vilka företag samarbetar Röda Korset med för textilsortering? / Vilka är mottagare av materialet?
Vi samarbetar för närvarande med tre aktörer i Tyskland, TexAid, Soex och BreEnt. Samarbetet omfattar även en Code of Conduct – en uppförandekod – där vi bland annat kräver bra villkor för anställda, samt att de löpande rapporterar hur volymerna vi skickar till dem används.
- Texaid – https://www.texaid.ch/en/
- Soex – https://www.soex.de/en/
- BreEnt – http://breent.de/
Vad händer med textilierna som exporteras?
Vi får återrapportering från de aktörer vi samarbetar med. Ungefär 74 % av det vi exporterar kan säljas vidare som kläder, på andra marknader, både i Europa och i resten av världen. 21 % materialåtervinns och ca 5% bränns. Eftersom det ännu inte går att spåra ett plagg under hela dess användande kan varken vi, eller någon annan, säga var ett plagg tills sist upphör. Därför har vi tagit beslut på att vi över tid helt ska sluta att exportera för återbruk och i stället återvinna, till dess att pålitlig spårning finns.
Måste Röda Korset exportera textilierna, varför tar vi inte hand om det här i Sverige?
Många som köper second hand i Sverige har höga kvalitetskrav och därför lyckas vi inte alltid sälja allt vi får. Men självklart vill vi som organisation ta hand om alla gåvor vi får på ett sätt som är ansvarsfullt både för miljön och också mot den som skänkt oss gåvan. Därför har vi fattat beslut på att vi tar hand om alla textilier vi fått, på det mest hållbara sättet. I Sverige finns ingen aktör som kan ta emot och hantera överskott från second hand-verksamhet och därför exporterar vi. När det finns en svensk aktör kommer vi samarbeta med dem.
Textilierna transporteras idag på lastbil till våra partners i Tyskland. Om det fanns någon aktör i Sverige som skulle kunna ta hand om textilierna så skulle den miljöbelastningen som transporten innebär minska.
Vilka gåvor tar vi inte emot?
- Saker som är trasiga; till exempel pusslet som saknar tre bitar eller kaffekoppen som har tappat sitt öra.
- Saker som är smutsiga; vi kan till exempel inte sälja en skjorta med en vinfläck på.
- Saker som är förbjudna eller kan vara en säkerhetsrisk; till exempel tar vi inte emot pälsar från djur som inte får säljas, cykelhjälmar eller bilbarnstolar.
Vad kan man som privatperson göra för att förbättra situationen?
Det viktigaste man som privatperson kan göra är att ändra ditt konsumtionsmönster. Behövs garderoben förnyas så handla second hand i stället för att handla nyproducerat. Textilindustrin är en av de mest miljöbelastande industrierna som finns och 80 % av ett plaggs miljöbelastning sker vid produktionen. Förutom att du gör ett miljöriktigt val får du en personlig stil till ett betydligt billigare pris. Om du väljer att handla nytt – köp kläder av hög kvalitet med bra passform som används länge.
Vilken roll spelar second hand-affärerna i vår verksamhet?
Röda Korset är en ideell organisation och att privatpersoner stödjer oss är helt avgörande för att vi ska kunna bedriva den sociala verksamhet vi gör; alltifrån svenskaträning för nyanlända, medmänskligt stöd till ensamma, till hjälp för människor som drabbats av kris, konflikt och katastrof.
Intervju återvinning
Film intervjuer Textilåtervinning.mp4
Utveckling och projekt inom textilsortering och återvinning
Röda Korset och Wargön Innovation
Röda Korset samarbetar sedan 2021 med Wargön Innovation för butikssortering av textilier. De är därmed vår regionala sorteringsanläggning, för vissa butiker på västkusten. De butiker som är anslutna till Wargön är, från söder till norr:
- Halmstads Rödakorskrets
- Falkenbergs Rödakorskrets
- Kungsbacka Rödakorskrets
- Olskroken, Göteborg
- Första Långgatan, Göteborgs Rödakorskrets
- Trollhättans Rödakorskrets
- Vänersborgs Rödakorskrets
Inlämning fungerar på samma sätt som i alla våra butiker, det lämnas direkt i butik. Men butikerna sorterar inga textilier själva, de lägger textilgåvorna i burar som sedan körs till Wargön. Där sorterar Wargön varje butiks kläder tillbaka till samma butik. Personalen är professionella sorterare med stort intresse för second hand, mode och textil. De anslutna butikerna bestämmer hur Wargön ska sortera, vi har ett gemensamt sorteringsråd för att hålla rätt nivå.
Tillbaka till butiken kommer kläderna och hemtextilierna för prissättning och därefter direkt ut till kunder. De kläder som inte kan säljas i butiken stannar på Wargön. De är nämligen också depå för oss, och faktiskt vår största depå. Förutom de kretsar som har sorteringsuppdrag på Wargön är de vår depå på västkusten.
Vårt samarbete med Wargön Innovation har gett Röda Korset massor av kunskap och kontakter kring både utveckling av textilsortering och textil innovation. Vi får ta del av insikter från innovationsprojekt och ibland deltar vi också själva i projekten och i olika tester. Wargön Innovations uppdrag är att stötta entreprenörer, företag och offentliga aktörer i att utveckla nya hållbara material och innovationer. Syftet med verksamheten är att bidra till en omställning av textilindustrin så att den blir mer hållbar och cirkulär, men också att utveckla företagande i regionen.
Tack vare Wargöns samarbete med svenska innovatörer och kreatörer samarbetar vi regelbundet med några nyskapande återbruksföretag. De köper textilier av oss som har lågt eller inget värde i butik och oftast säljer vi till dem istället för att exportera. Det blir inga stora pengar men på det sättet bidrar vi till att svenska återbruksaktörer på ett lättare sätt hittar material som de kan jobba med. Vi jobbar tex med Nimble Patch som tillverkar nya barnjeans av gamla barnjeans, Hodakova som gör de mest spektakulära skapelser som visas på cat walken i Paris liksom Rave Review vars kappor av filtar och badlakan säljs på paradgator runt om i världen. Detta är ett väldigt konkret sätt får oss att bidra till en hållbar omställning av textilindustrin.
Vill ni läsa mer om vårt samarbete med Wargön Innovation så finns bilagan Frågor och Svar – Röda Korsets samarbete Wargön Innovations 1.0 längst ner i denna artikel.
Ni kan läsa mer om Wargön Innovations på deras hemsida.
Förstudie för ett hållbart textilsystem
Under våren har Röda Korsets second hand-enhet deltagit i ett förstudieprojekt som handlar om framtidens hållbara textilsystem. Det är ett stort projekt som initierats och finansierats av Vinnova – statens myndighet för innovation. Projektet leds av Textilhögskolan i Borås. Röda Korset har medverkat i delprojektet som handlar om storskalig sortering av textilier och har där representerat Ideell Second hand. I projektet har det funnits deltagare från kommuner, akademin, forskning och innovatörer. I referensgruppen finns också deltagare från textilindustrin.
Kommande lagkrav och producentansvar
Separat insamling av textilier
EU kommer den 1a januari 2025 införa gemensamma regler kring separat insamling av textilier, på motsvarande sätt som vi idag samlar in plats, kartong och tidningar. Det kommer alltså inte längre vara tillåtet att slänga textil i hushållssoporna. Mycket kort innebär förslaget att det blir kommunernas ansvar att tillhandahålla möjlighet för separatinsamling av textilier.
Under våren 2023 presenterade regeringen ett förslag på hur det kan genomföras i Sverige och det förslaget är nu på remiss. Röda Korset har lämnat ett gemensamt remiss-svar tillsammans med andra ideella second hand-aktörer.
Förutom det kommunala ansvaret för insamlingen är en viktig del av förslaget en förändring av det svenska avfallsdirektivet. Förslaget förespråkar återbruk före återvinning och därför behövs förändringen. Idag är det inte tillåtet att ”uppgradera” något som slängts till återvinning till återbruk. Det blir nödvändigt i framtiden, konsumenter kommer inte alltid att kunna avgöra om något ska återbrukas eller återvinnas. En del av förslaget är också att kommunerna ska ha ett ansvar för att informera konsumenterna om vad som ska återbrukas respektive återvinnas. Glädjande är att de ideella second hand-aktörerna lyfts fram som en viktig part i det kommande insamlingssystemet.
I grunden är lagförslaget mycket bra och helt nödvändigt. Det är väldigt bra, både för miljö, systemets uppsättning och all second hand-verksamhet, att det tydligt skrivs att återbruk ska ske framför återvinning. Förslaget är däremot vagt i detaljerna kring insamlingssystemet och det är tydligt att utredarna väntat på EUs gemensamma producentansvar, som presenterades efter detta förslag.
I vårt remiss-svar har vi lyft fram sådant som är viktigt för oss och som vi menar saknas i utredningen - att insamling måste ske i två strömmar (återbruk och återvinning), att textilier måste kunna flyttas mellan dessa strömmar, att textilierna i första hand ska återbrukas inom Sverige och att definitioner för återbruk nu saknas. Det är viktigt att vi får ett gemensamt insamlingssystem i hela Sverige så att det inte skiljer mellan kommuner.
EUs förslag om ett europeiskt producentansvar för textilier
Under sommaren har EU presenterat sitt förslag till ett europeiskt producentansvar. Sverige gjorde en utredning för flera år sedan men det arbetet avstannade. Därför är EUs förslag väldigt efterlängtad, det ger vägledning i hur ett svenskt insamlingssystem kan se ut och hur det ska finansieras. Nu är det tydligt att det blir producenterna som ska finansiera investeringar för insamling, sortering, återanvändning och återvinning. Lagförslaget säger också att återanvändning ska prioriteras framför återvinning vilket ju är positivt både för miljö och vår verksamhet. Producentansvaret är nu på remiss bland medlemsländerna och förväntas vara färdigförhandlat under 2024 för att börja gälla 1 jan 2025.
Hushållsnära insamling av textilier och ett producentansvar kommer dramatiskt öka mängden insamlat material i Sverige. Många tycker att det nu är dags att sätta upp en storskalig sorteringsanläggning i Sverige, det finns ju inte idag. En svensk sorteringsanläggning skulle tex kunna sortera ut för återbruk i Sverige. En sådan anläggning skulle förhoppningsvis också kunna vara någon för oss att jobba med kring materialåtervinning.
Uppdaterad .