Hur kan du bidra internationellt?
Hur kommer du med i delegatpoolen?
Andra möjligheter internationellt
SRK är del av den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen med Internationella Rödakorskommittén (ICRC) och Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationens sekretariat (IFRC) i Genève och 192 föreningar runt om i världen. Som en finansiellt stark förening är vi med och bidrar till stödinsatser i andra länder. Bidragen sker både genom finansiellt stöd och utrustning och genom att skicka personal.
Hur kan du bidra internationellt?
Idag är det inte lika lätt som det var för ett antal år sedan att åka ut på internationella uppdrag. Medvetenheten kring det koloniala arvet och behovet av att bygga kapacitet lokalt blir större och större. Det innebär att de personer som sänds ut idag huvudsakligen är antingen chefer, kvalificerade projektledare, samordnare eller personer med teknisk expertis. Dessutom ska de ha erfarenhet av att verka i internationella humanitära kontexter.
Betyder det att det inte är möjligt för dig att bli utsänd? Det gör det inte. För även om efterfrågan på nya utsändningar inte är så stor, så finns det ändå ett visst behov av återväxt. Det finns alltså en viss öppenhet för att låta personer åka på uppdrag utan att ha de erfarenheter och den expertis som krävs.
ICRC
SRK sekonderar (lånar ut) medarbetare till ICRC, som arbetar i krig och konflikt. Dessa medarbetare kallas delegater. En person på HR INT här på SRK, rekryterar specifikt till ICRC-uppdrag. Inriktningen på de som efterfrågas av ICRC är oftast hälsa (medicinsk personal), skydd och efterforskning (personer med bakgrund inom t ex statsvetenskap, mänskliga rättigheter eller internationell humanitär rätt) samt vatten- och sanitetsexperter (ingenjörer).
ICRC är väldigt specifika i sina kompetenskrav. De kan visserligen engagera generalister, men då med gedigen yrkeserfarenhet. Dessutom har de mycket hårda språkkrav. Det räcker inte med svenska och engelska, utan åtminstone ytterligare ett språk behövs för att arbeta med ICRC (arabiska, franska, portugisiska eller spanska). Uppdragen med ICRC är oftast på ca ett år och ICRC kräver ett engagemang på minst två år för att komma med i deras resursbas. Läs mer här om hur du blir ICRC-delegat!
Katastrofrespons
SRK sekonderar (lånar ut) medarbetare också till IFRC, som arbetar med katastrofrespons. Också dessa medarbetare kallas delegater. Dessa uppdrag är aldrig längre än sex månader, oftast betydligt kortare. Katastrofresponsuppdragen inkommer löpande till SRK via IFRCs s k appeller (förfrågningar om stöd). Svarstiden på dessa appeller är kort, ofta bara 24 eller 48 timmar. Det betyder att om SRK ska kunna bidra med personal, så måste denna personal vara ”förrekryterad” och ”standby”. Du har kanske hört talas om delegatpoolen. Det är det som delegatpoolen är, en pool med ”förrekryterade” personer på ”standby” för eventuella uppdrag.
Delegatpoolen består av lite olika kategorier av kompetens. Bulken (de flesta) är rekryterade för att SRK ska kunna bemanna de s k Emergency Response Units (ERU). En ERU består av tre till fyra moduler om ca en månad var. Varje modul bemannas av fem personer, varav en är teamledare och övriga vatten- och sanitets- eller hälsokunniga. Eftersom en grupp reser tillsammans är kraven på humanitär erfarenhet mindre än vid andra uppdrag; det finns ju en grupp att ta stöd i. Därför är ERU en möjlig väg in till tyngre internationella uppdrag. Däremot leder SRK sällan en ERU, knappt en per år under de senaste fyra åren. Det innebär att det finns många i delegatpoolen som går och väntar på uppdrag, men som aldrig får något. Det är förstås inte roligt och därför försöker vi vara väldigt modesta i vår rekrytering till delegatpoolen. Efterfrågan är helt enkelt inte så stor.
Sen finns det även personer med erfarenhet av att vara chefer och ledare i internationella humanitära kriser i poolen. Dessa är egentligen alldeles för få; SRK skulle vilja bidra med betydligt fler sådana än vi gör idag. Men för att komma i fråga för tyngre uppdrag krävs nätverk i rörelsen samt utbildning och träning i rätt verktyg, jämte erfarenhet av flera internationella uppdrag.
För att ha en chans på de tyngre uppdragen har SRK tre s k ”mobile surge” anställda d v s personer vars uppgift är att med kort varsel åka ut på katastrofuppdrag i en lite tyngre samordnande position. Men vi har också en plan för att utveckla medlemmar av delegatpoolen mot denna typ av uppdrag.
Ett sätt att bygga den erfarenhet av internationella uppdrag som krävs är att göra det via de tekniska kompetenser som SRK är inriktad på, t ex CEA (Community Engagement and Accountability); DRR (Disaster Risk Reduction); GR (Green Response); Public Health, PGI (Protection, Gender & Inclusion) eller WaSH (Water, Sanitation and Hygiene promotion). Om en åker ut på ett tekniskt uppdrag några gånger kan det bli möjligt att få lite tyngre uppdrag längre fram.
Tekniska uppdrag
SRK bedriver – som bekant – egna bilaterala program jämte det stöd vi ger till ICRC och IFRC. Dessa program sker i direkt samverkan med den lokala nationella föreningen, utan ICRC eller IFRC som ”mellanhand”. I dagsläget har SRK 13 programländer (Bangladesh, Demokratiska Republiken Kongo, Irak, Libanon, Liberia, Mocambique, Myanmar, Palestina, Rumänien, Sudan, Sydsudan, Syrien och Ukraina). Inriktningen på programmen i dessa länder varierar, men huvudfokus ligger på hälsa samt vatten och sanitet. Utöver detta har SRK en hållbarhetsplattform. Denna hållbarhetsplattform säger att alla SRKs program ska bedrivas med hög kvalitet och på ett hållbart sätt. Det hållbara består i de tekniska kompetenser SRK prioriterar jämte huvudspåren hälsa och vatten och sanitet, nämligen: CEA (Community Engagement and Accountability); DRR (Disaster Risk Reduction); GR (Green Response); och PGI (Protection, Gender & Inclusion).
I dagsläget har SRKs programländer ett ganska stort behov av stöd inom dessa områden. Just nu söker vi därför, i första hand medarbetare på SRK, som har intresse av dessa områden och som är intresserade av internationella uppdrag och vars chef går med på att tillgängliggöra dem för utbildning och potentiella uppdrag med mer eller mindre kort varsel. Det är de tekniska rådgivarna på den internationella avdelningen som ansvarar för behovsanalys, utbildning och träning.
Fälttjänster
Till SRKs bilaterala programländer söker vi fortlöpande medarbetare som kan agera som landrepresentanter, programansvariga eller tekniska experter. Dessa tjänster löper oftast på 12 månader och lyses ut på vår hemsida. Vem som helst får förstås söka, men vi efterfrågar ofta en hel del erfarenhet av internationella uppdrag, av ledarskap och av liknande roller. Det gör att det kan vara svårt att få dessa tjänster i konkurrens med en hel internationell, humanitär, arbetsmarknad.
Hur kommer du med i delegatpoolen?
För att komma i fråga för internationella uppdrag behöver du genomgå en rekryteringsprocess. Tjänster hos ICRC och i SRKs egna bilaterala programverksamhet lyses ut som vilka tjänster som helst, öppna för alla och envar att söka. Men för att kunna bli ”nominerad” (föreslagen till IFRC) för katastrofuppdrag/utvald för ett ERU-uppdrag/få ett tekniskt uppdrag behöver du ingå i delegatpoolen.
För att bli del av delegatpoolen behöver du bli rekryterad till denna. Det betyder att du behöver genomgå en rekryteringsprocess under vilken enhet HR INT och tematiska rådgivare på internationella avdelningen (INT) bedömer om du är lämplig och om du har den kompetens (och/eller är villig att tillskansa dig den kompetens) som behövs för att kunna arbeta internationellt för SRK.
Under flera år har delegatpoolen varit ”full”. Vi har ca 400 personer i poolen som går och väntar på uppdrag. Det ska vägas mot att vi, oräknat fälttjänsterna d v s personalen i våra egna bilaterala projekt, har haft ca 60 uppdrag per år, varav ca häften var ICRC-uppdrag. Det innebär ca 30 uppdrag inom katastrofrespons per år, varav vissa bemannas med de anställda s k mobile surge. Det är inte många.
SRKs mål är att bemanna fler internationella uppdrag, men om vi ska lyckas med det krävs att vi har rätt typ av kompetens i delegatpoolen med fokus på tekniska experter och chefer/ledare. Därför kommer INT att vara mycket selektiva med vilka som rekryteras till delegatpoolen framdeles. Eventuella rekryteringsprocesser kommer dock att annonseras på Rednet och sannolikt även externt.
Andra möjligheter internationellt
Det finns tjänster hos ICRC, IFRC och andra nationella föreningar. Håll utkik på t ex ReliefWeb eller på ICRCs respektive IFRCs annonser.
Uppdaterad .