Om undersökningen
Perspektivundersökningen om mångfald och inkludering genomfördes i december 2022. Undersökningen syftar till att kunna kartlägga, analysera och förstå både styrkor och brister utifrån hur frivilliga, förtroendevalda och anställda uppfattar mångfald och inkludering inom organisationen. Målet är att säkerställa en arbetsmiljö där olikheter tas tillvara och där alla känner sig trygga.
Undersökningen genomfördes i form av en enkät som delades med frivilliga, förtroendevalda och anställda i 60 utvalda kretsar samt med medarbetare i tjänstepersonsorganisationen inklusive fältpersonalen och värvarna på Direktdialog. För att få en bredd geografiskt och demografiskt så har sex kretsar per region valts ut, två mindre, två mellan och två större kretsar sett till kretsens verksamhet och frivilliga. Med 10 regioner blir det totalt 60 kretsar som bjudits in att delta i undersökningen.
Enkäten kompletterades med ett tiotal kvalitativa intervjuer med respondenter från både frivillig- och tjänstepersonsorganisationen.
Perspektivundersökningen genomfördes av en extern partner, The Social Few, som arbetar med inkluderingsfrågor på ett datadrivet sätt. The Social Few har ansvarat för enkätundersökningen och gjort dataanalyserna.
Resultat och insikter
Närmare 900 personer svarade på enkäten och svar kom in från samtliga 10 regioner. Drygt hälften av alla svar kom från frivilligorganisationen. 69% av medarbetarna i tjänstepersonsorganisationen besvarade enkäten.
En majoritet av alla respondenter är stolta över att vara engagerade i eller arbeta på Röda Korset, är ambassadörer för organisationen och skulle rekommendera Röda Korset till en vän som vill engagera sig i en inkluderande organisation.
De viktigaste insikterna som vi som organisation behöver jobba vidare med är:
- Demografin i organisationen ser väldigt olika ut i olika delar av organisationen. Bland frivilliga och förtroendevalda är majoriteten av respondenterna kvinnor, 65 år eller äldre och har svensk bakgrund. I tjänstepersonsorganisationen finns en större mångfald och en stor grupp yngre personer med utländsk bakgrund. En ojämn fördelning av ålder och etnisk bakgrund i olika delar av organisationen kan skapa polariseringar mellan grupper.
- Utmaningar med inkludering. Det verkar finnas en normkultur på Röda Korset, dvs en kultur med begränsande strukturer och hinder som gör det svårt för de som avviker från normen att känna sig inkluderade och vara stolta över att jobba på/vara engagerad i Röda Korset. Yngre kvinnor (i åldern 18-35 år) med utländsk bakgrund och personer med ett långvarigt nedsatt hälsotillstånd, funktionsvariation eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är de som i lägre grad upplever att de är inkluderade och är mindre stolta att vara engagerade i/arbeta på Röda Korset. Ju mer homogen en grupp är desto bättre tycks upplevelsen av stolthet och inkludering i gruppen vara.
- Rasism, nedsättande ord, mikroagressioner, jargong, skämt och kränkande språkbruk är den vanligaste formen av kränkning. Totalt har 11% av samtliga respondenter utsatts för detta under de senaste 12 månaderna. Anställda medarbetare är de som främst upplever diskriminering och kränkningar. Det är vanligast att utsättas av en kollega.
- Anmälningsgraden av kränkningar och diskriminering är låg. Endast drygt hälften av de som upplevt en incident kopplat till diskriminering och kränkningar har uppgett att de har anmält detta. Av de som har anmält uppger endast hälften att de tycker att ärendet har hanterats på ett tillfredsställande sätt. Av de som inte har anmält anges orsaker som bristande förtroende för hur processen hanteras, avsaknad av tillit till chef, HR eller styrelse/ordförande samt rädsla för repressalier.
- Brist på aktiva åtgärder. Det finns ett samband mellan att inte känna sig stolt och ha övervägt att lämna organisationen med upplevelsen av att ledning och HR inte arbetar aktivt för att främja en inkluderande arbetsmiljö eller för att förebygga upplevelser av kränkande eller ojämlik behandling.
Du kan läsa en fullständig rapport med resultat och insikter från perspektivundersökningen nedan.
Nästa steg
Resultaten kommer att användas i vårt arbete med likabehandling, mångfald och inkludering. Alla frivilliga, förtroendevalda och anställda ska känna sig trygga i Svenska Röda Korset och vi ska vara en öppen och inkluderande organisation. I nästa steg kommer vi att påbörja arbetet med att ta fram långsiktiga åtgärdsplaner där vi kommer att bjuda in till en inkluderande process.
Bilagor
Perspektivundersökning Mångfald och inkludering – resultat och insikter
Uppdaterad .